Una ampolla de vi mai es buida, s'omple de sensacions....

Com Preparar un Tast


Tastar un vi és sotmetre a judici els nostres sentits per valorar-lo, apreciar i gaudir amb ell. El tast és utilitzt pel professional per saber l'origen del vi, apreciar el valor comercial, la influència de pràctiques culturals o assajos experimentals, per fer seguiment de la seva evolució ... 
El tast és utilitzat pel consumidor per conèixer millor el que està bevent i gaudir més del vi.

PASSOS A SEGUIR

En general, totes les persones tenen capacitat per a tastar. Ningú neix sabent fer-ho, tot i que cal entrenar, afinar els sentits i aprendre una senzilla tècnica.


  1. El tastador ha d'estar relaxat, tranquil i concentrat.
  2. El millor horari per tastar és al matí (una o dues hores abans del menjar) o per la tarda un cop realitzada la digestió. És millor tastar amb una mica de gana.
  3. Un tast per principiants no ha de superar l'hora i mitja de durada i el nombre de mostres catades ha de ser entre 8 i 10.
  4. A la sala de tast s'ha d'evitar un nivell alt de sorolls de fons perquè el tastador es concentri.
  5. La temperatura de l'ambient deu ser propera als 20 º C. No és convenient que baixi de 18 º C ni que superi els 22 º C per la possible alteració de la temperatura del vi.
  6. A la il·luminació són adequades les espelmes, llums de filament i halògenes. No serveixen els fluorescents. Humitat relativa de l'aire: entre el 60 i 70%.
  7. El color de la sala de tast té influència sobre les nostres percepcions i poden influir en el resultat final. Hi ha colors que potencien certes característiques dels vins:Els vins s'ordenen dels més lleugers als més durs, dels més febles als més alcohòlics, dels més secs als més dolços. En general es proven primer els blancs i després els negres, primer els joves i després els vells. Si hi ha algun vi dolç, es deixarà per al final.
  8. Només es poden menjar aliments neutres: pa, colines, galetes no salades...
  9. És l'element més important que utilitza el tastador. Ha de ser de vidre fi, incolor, transparent i llis. La copa s'agafarà només pel peu per no escalfar el vi i no deixar empremtes que enterboleixin la visió del vi.
  10. El tastador haurà degustar molts vins diferent ja que li permet al tastador enriquir tant en el vocabulari com sensorialment.
  11. El tastador ha d'establir un mètode que haurà de seguir en totes les cates, és aconsellable l'ajuda d'un expert tastador per poder fixar-se en els passos en q segueix un tast.
  12. És aconsellable posar en pràctica l'anomenada "tast a cegues" molt utilitzada per experts tastadors de vins ja que aquesta pràctica permet percebre les sensacions sensorials de cada vi sense la influència de l'etiqueta de l'ampolla.


Tastar un vi no és una tasca difícil, al contrari, tastar un vi està a l'abast de tothom ja que tots tenim les capacitats de percebre aromes i sabors. Només cal posar una mica de voluntat per portar a cobo una bona tast. Cal afegir que un bon mètode a seguir per fer una bona tast beu ser molt esquematitzat, clar, analític i profund. Si s'obtenen aquests passos llavors obtindrem un autèntic coneixement del vi.

Recordeu que la pràctica del tast és un exercici subjectiu, es pot deduir que com més estricte sigui aquest procediment menys subjectiva serà la cara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada