Una ampolla de vi mai es buida, s'omple de sensacions....

Aspecte i Color

Encara que menys important que l'aroma i el sabor del vi, l'anàlisi visual serveix per obtenir algunes dades essencials sobre la seva concentració i maduresa. 

  • L'aspecte: És important observar el vi sobre un fons blanc. La neteja: Comproveu que el vi estigui perfectament net i brillant, ni vetllat ni tèrbol. Si la seva capa està apagada, té totes les probabilitats de resultar igualment apagat a la boca. 
  • El color: Observeu el color, amb els seus matisos i la seva densitat. El color d'un blanc, és pàl.lid o daurat? El negre, és de color robí, rosa pàl.lid o teula? Una capa de color dens, gairebé opac, correspondrà a un negre de gran concentració. 
  • El gas carbònic: Produït naturalment en el curs de la fermentació, el CO2 és present en tots els vins. No obstant això, les quantitats de gas són tan petites en la majoria dels vins tranquils que és rarament perceptible, ni amb la vista ni en boca. De vegades es veuen algunes bombolles en les parets dels vasos que contenen blancs joves. Agafi ara la copa. La següent etapa consistirà a examinar atentament el color.
  • El color de la vora del disc: La part superior del vi convertit en una copa es denomina «disc». La vora d'aquest disc revela l'estat d'evolució del vi. Com més vell o llest per beure es trobi un vi, més terrós o de tonalitats maó serà la vora del disc. 
  • Els vins blancs: Van adquirint color en el curs del seu envelliment, evolucionant del to groc pàl • lid de la seva joventut fins al color groc palla, daurat o ambar. 
  • Els vins negres: Van perdent el seu color «vermell» a mesura que envelleixen. De joves, ofereixen sovint una capa vermell porpra, en el curs de la seva evolució, adquireixen tons robí i granat, fins arribar als matisos de caoba característics dels vins anyencs. 
  • La fluïdesa: Feu girar el vi a la copa, després d'examinar-davant d'una font lluminosa. Una petita quantitat de vi s'adhereix a la copa abans de formar les «llàgrimes», «cames» o «perles». Com més ric sigui el vi en contingut tànnic i graduació alcohòlica, més marcades seran aquestes llàgrimes, el que dóna una idea sobre la seva concentració.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada